Nieuwjaarsbijeenkomst dinsdag 21 januari 2020

Leerzame pubquiz tijdens nieuwjaarsbijeenkomst van
Duurzaam Drimmelen en Kiemkracht.

Hoeveel bladluizen kan een lieveheersbeestje per maand eten?
Joost mag het weten!

Dit jaar hebben Duurzaam Drimmelen en Kiemkracht voor de eerste keer samen een nieuwjaarsbijeenkomst georganiseerd, en wel op 21 januari.

Van beide organisaties die avond natuurlijk een terugblik en een vooruitblik. En omdat het ook een leuke avond moest worden konden de bezoekers meedoen met een pubquiz over duurzaamheid en biodiversiteit. Dat alles afgesloten met een drankje en biologische hapjes, en zoals gebruikelijk bij de Madese Natuurvrienden.

De terugblik en de vooruitblik van de twee organisaties waren iets uitgebreider dan wanneer alleen de eigen “aanhang” aanwezig is, die vaak al het nodige weet van zijn eigen organisatie. Duurzaam Drimmelen heeft zo zijn eigen vaste gasten, waar zich trouwens steeds nieuwe bij aansluiten, maar de mensen van het platform Kiemkracht kennen ze nog niet allemaal. De meeste Kiemkrachters zijn geen vaste bezoekers van de duurzaamheidscafé’s.

Er is in ieder geval één ding dat hen bindt: dat zij zich ervoor inzetten dat de blauwgroene gemeente Drimmelen nu en in de toekomst een goede plek blijft om te wonen. Wat zeker wordt onderschreven door Jürgen Vissers, de wethouder van duurzaamheid die een van de bezoekers was.

Melang Haarbrink van het platform Kiemkracht Drimmelen liet aan de hand van foto’s zien wat Kiemkracht de afgelopen twee jaar zoal heeft gedaan. Praktische dingen, zoals de aanleg van een oeverzwaluwen-wand in Lage Zwaluwe, een pluktuin in Hooge Zwaluwe en het realiseren van bijenlinten, zodat de wilde bijen verder kunnen trekken als ze dat willen. Momenteel zet Kiemkracht zich in voor het behoud van de bomen in de gemeente – iets waar de meeste inwoners het van harte mee eens zijn. Er is steeds vaker overleg met de gemeente over allerlei zaken die met biodiversiteit te maken hebben. Ook wordt aansluiting gezocht bij landelijke evenementen, zoals de “nacht van de nacht” waarin aandacht wordt besteed aan wat licht doet met de natuur. Met dit soort activiteiten wil Kiemkracht in de toekomst doorgaan, ook samen met andere organisaties, waaronder Duurzaam Drimmelen.

Carla Burger, bestuurslid van de stichting Duurzaam Drimmelen, vertelde haar verhaal zonder foto’s; op de foto’s van de café’s is meestal niet veel meer te zien dan de spreker van die avond en de bezoekers. Per jaar worden 6 tot 8 duurzaamheidscafé’s gehouden over de meest uiteenlopende onderwerpen, bijvoorbeeld over groene daken, infraroodpanelen voor verwarming, voedselverspilling. Duurzaam Drimmelen werkt samen met de energieambassadeurs, met Goeie Kost voor de seizoensafsluiting in juni en met de Madese Natuurvrienden, waar de meeste café’s plaatsvinden.

Wat samenwerken betreft is de duurzaamheidsmiddag in oktober voor het basisonderwijs eigenlijk het mooiste voorbeeld. Daaraan deden in 2019 diverse mensen van Kiemkracht, de Madese Natuurvrienden en Goeie Kost mee. De gemeente stelde de hal van het gemeentehuis beschikbaar en zorgde dat de Ontdekbus er was. De inzet van kinderopvangorganisatie Eskadee bij de organisatie van de duurzaamheidsmiddag was onmisbaar. Ook dit jaar komt er weer een duurzaamheidsdag of –middag. Daarvoor kunnen we best nog wat vrijwilllgers gebruiken, aldus Carla.

Voor de pubquiz werden de bezoekers ingedeeld in teams die allemaal een naam moesten verzinnen. De teams moesten 21 vragen beantwoorden, over duurzaamheid (opwarming van de aarde, energie), biodiversiteit (natuur) en de gemeente Drimmelen. De meest uiteenlopende vragen kwamen voorbij, en voor iedere vraag kregen de teams maar 30 seconden. Quizmaster Jan Ligthart las de vragen voor, daarbij ondersteund door dia’s, die het eigenlijk verdienden langer in beeld te blijven, zo mooi zagen ze eruit.

Weet jij hoe veel windmolens er volgend jaar langs de A-16 komen te staan? En hoe veel procent van het Nederlandse landbouwareaal wordt gebruikt voor biologische landbouw? En hoe veel bladluizen een lieveheersbeestje per maand kan eten? Joost mag het weten!

Vervolgens was het pauze voor een extra ronde met koffie of thee en met koekjes van Cedric en Gerdy Bousché van het voedselbos Veld voor Verder in Hooge Zwaluwe.

[tribulant_slideshow gallery_id=9]

Na de pauze werd het natuurlijk spannend, want toen maakte Jan Ligthart de antwoorden bekend en konden de teams hun punten tellen. Een gelegenheid om de mooie dia’s met de vragen nog een keer te laten zien. Bij de vaak onverwachte antwoorden werd soms een uitgebreide uitleg gegeven, zodat iedereen er nog wat van kon opsteken.

Er komen dus 28 windmolens langs de A-16, 3% van het Nederlandse landbouwareaal wordt gebruikt voor biologische landbouw, en een lieveheersbeestje kan tot wel 3000 bladluizen per maand eten. En de winnaar was het team met de naam “Joost mag het weten”!

Daarna werd er nog gezellig gegeten en gedronken. Ook de hapjes waren gemaakt door Cedric en Gerdy Bousché.

De nieuwjaarsbijeenkomst van Duurzaam Drimmelen en Kiemkracht was zo een geslaagd resultaat van de al eerder begonnen samenwerking, die beide organisaties in 2020 willen voortzetten.

Duurzaam Drimmelen/MV/27-01-2020