Energie kan niet verloren gaan!

Energieambassadeur Fred Nicolaas zette de bezoekers van het Duurzaamheidscafé van 22 oktober aan het denken over hun energieverbruik in huis en gaf een aantal tips mee

Voor het duurzaamheidscafé van 22 oktober had Duurzaam Drimmelen Fred Nicolaas uitgenodigd. Alles wat je altijd al wilde weten over je energieverbruik in huis zou aan de orde komen, maar dat bleek veel te veel te zijn. Hij beperkte zich daarom tot het gebruik van elektriciteit. Dat was volgens hem geen probleem want “bij elektriciteit sta je zelf aan het roer. Je kunt nu al alle maatregelen nemen die je nodig vindt.” Los van wanneer we van het gas af gaan.
Waarschijnlijk kijken veel van de bezoekers na deze avond anders naar hun energieverbruik en hun “energieslurpers”. En zijn zij (nog meer) gemotiveerd om maatregelen te nemen om verspilling van energie te verminderen.

[tribulant_slideshow gallery_id=5]

 

Fred Nicolaas is een van de inmiddels vier energieambassadeurs in de gemeente Drimmelen, bij wie je een gratis energieadvies kunt aanvragen voor je woning. Hij benadrukte dat de energieambassadeurs van niemand afhankelijk zijn, en met geen enkel bedrijf banden hebben. Wel is het zo dat de gemeente hun onkosten vergoedt en de kosten betaalt van de organisatie die de energieambassadeurs ondersteunt.
Fred is zoals hij zelf zegt een “techneut” en heeft altijd werk gehad waarin hij problemen moest oplossen. Om dat te kunnen doen moet je volgens hem wel weten waar het in wezen om gaat. Ook bij energiebesparing is dat natuurlijk zo. Daarom gaf Fred eerst een toelichting over de uitgangspunten.

Energie kan niet verloren gaan, dat is het gegeven waar we van uit moeten gaan als we het hebben over energiebesparing. Energie wordt ergens in gestopt, wordt in iets anders omgezet (bijvoorbeeld warmte, licht, beweging…). Maar niet alle energie wordt zo omgezet als we willen. Een deel van die energie gaat voor ons doel dus verloren. Maar is nog niet weg!
Als voorbeeld gebruikte Fred een fles die je vult met een emmer. Een deel van de inhoud komt niet terecht in de fles, maar is er natuurlijk nog wel. Als het om energie gaat is een gloeilamp een goed voorbeeld. Die geeft licht, maar de elektrische energie die er in gaat wordt maar voor een klein deel in licht omgezet. De resterende energie wordt omgezet in warmte. Die energie is er dus nog wel, in de vorm van warmte, maar je hebt er niets aan. Verspilling dus.
Als je het uitgangspunt dat energie niet verloren kan gaan in de gaten houdt kun je beter beoordelen of en wanneer er sprake is van verspilling. En wat je vervolgens kan doen.
Energie is vermogen maal tijd. Hoe langer een apparaat aan staat, hoe meer energie het gebruikt. Een wasmachine verbruikt alleen energie als je wassen draait, een koelkast alleen als de interne thermostaat aangeeft dat dat nodig is, en sommige apparaten staan altijd aan. Dat zijn volgens Fred Nicolaas de energieslurpers: de modem van de computer, de mediabox van de tv, opladers van telefoon en laptop, enzovoort.

Fred wilde de vele aanwezigen bij de Madese Natuurvrienden niet alleen bewust maken van hoe je het vraagstuk van je energieverbruik moet benaderen, maar daarnaast ook een gevoel voor hun verbruik meegeven.
Maar eerst de energierekening zelf. Als je de gemiddelde rekening goed bekijkt zie je dat die voor ongeveer 19% bestaat uit de kosten van transport (Enexis), voor 55% uit belastingen en voor de rest, dus ongeveer 26% voor levering van elektriciteit. De kosten van transport en de belastingen staan vast; voor concurrentie op de prijs voor levering is dus weinig ruimte. Shoppen voor goedkope energie heeft volgens de energieambassadeur dus weinig zin, de zogenaamde welkomstpremies buiten beschouwing gelaten.
Wat bij de prijsverhogingen van 2019 opvalt is dat de prijs van het gas met 14% is gestegen: van 21 naar 24 cent per kilowattuur. “Een prikkel om van gas naar elektra te gaan.”

Wie weet welk deel van het verbruik op zijn elektriciteitsrekening door welke apparaten wordt veroorzaakt? Bijvoorbeeld dat de energieslurpers flink deel van het verbruik voor hun rekening nemen – de mediabox van een bepaalde provider zelfs 10% van het totale gemiddelde verbruik, zie een recent onderzoek van de Consumentenbond. En natuurlijk het andere sluipverbruik door computer, router, audio en video, samen met de aansturing van de vloerverwarming “overige apparatuur” genoemd.
Sluipverbruik, van apparaten die aan staan maar niets “doen”, is dus een grote kostenpost. Het gekke is dat je die apparaten niet altijd uit kunt zetten. Wat je in ieder geval wel kan doen is je telefoon zodra hij is opgeladen van de oplader af halen en de oplader uit het stopcontact. En als je geen gebruik maakt van de accu van je laptop, de stekker uit het stopcontact halen. Of nog beter: er een schakelaar tussen zetten, zo’n verdeelstopcontact met een rode knop voor aan en uit.
Fred waarschuwde ook voor verkeerde zuinigheid. Bijvoorbeeld door gloeilampen pas te vervangen door ledlampen als ze kapot zijn. Een gloeilamp heeft een rendement van maar 10%; de overige 90% gaat op in warmte. En voor de kosten van een ledlamp hoef je het niet te laten. Onverstandig is volgens de energieambassadeur ook het aanhouden van een oude diepvriezer of koelkast, zeg maar van ouder dan 10 jaar. Als die ouder worden gaat de motor slijten, waardoor ze vaker aanslaan. Zeker in een koude schuur of garage, waar ze vaak hun laatste jaren doorbrengen, is dat een probleem. Want bij een temperatuur van minder dan 15 graden functioneren een koelkast en een diepvriezer toch al niet goed. En nog een waarschuwing: neem dan geen nieuwe met A+ energielabel; je moet A+++ hebben.
Maar hoe kom je er achter hoe hoog het energieverbruik is van je oude diepvriezer? Daarvoor kun je binnenkort een energiemeter lenen bij de energieambassadeurs. Voor de eerste meter konden de bezoekers van het duurzaamheidscafé al intekenen. Net als voor een energiescan.
Tussen de informatie door kregen de bezoekers vragen over energieverbruik: de energieslurpersquiz. Een manier om de bezoekers bij het onderwerp te betrekken en bepaalde dingen nog beter uit te leggen. Geen prijzen, maar wel veel discussie.

Natuurlijk werd ook de “slimme meter” genoemd. Die is volgens Fred Nicolaas niet veel meer dan een elektronisch telwerk. Je kunt net zo goed de meterstanden zelf opschrijven, en dan kun je ook nog terugkijken in de tijd. Een misverstand is dat je op de slimme meter kan zien wat de opbrengst is van je zonnepanelen. Je zou denken het verschil tussen “in” en “uit”, maar dat is niet zo. Als er overdag energie wordt verbruikt, kan die ook rechtstreeks van de zonnepanelen komen, en die opbrengst wordt niet geregistreerd.

[tribulant_slideshow gallery_id=6]

 

De mensen zelf laten nadenken is één ding, maar er zijn ook wel wat algemene dingen te zeggen, tips te geven zoals je wilt. Of zoals Fred Nicolaas het noemt: de moraal van het verhaal.
Om te beginnen kun je je gedrag aanpassen, bijvoorbeeld het licht uit doen als er niemand in een vertrek is. Verder moet je zeker je lampen vervangen door LED-lampen. En die maatregelen nemen waar je nooit spijt van zult krijgen. Fred beveelt ook aan om zonnepanelen te nemen. Vanaf de eerste minuut dat je ze hebt bespaar je energie. Op de bank krijg je geen rente meer! Als je geen geld hebt voor zonnepanelen kun je daar een duurzaamheidslening voor afsluiten via de gemeente. De aflossing daarvan is lager dan het voordeel dat je hebt door je lagere energierekening. Tenslotte is het altijd goed om naar de toekomst te kijken. Het ziet ernaar uit dat we steeds meer elektrisch gaan doen, bijvoorbeeld auto rijden. Het kan dus geen kwaad om extra zonnepanelen te nemen als je er het geld voor hebt. Je kunt trouwens nog steeds de BTW terug vragen!

Hoewel er nog veel vragen waren werd het café om half 11 afgesloten. Maar ook daarna werd Fred Nicolaas nog bestookt met vragen. Het was een geslaagd café, vindt het bestuur van Duurzaam Drimmelen.